papion churchillPapionul este o inventie de apoximativ 400 de ani, originile sale datand de prin secolul 17. In timpul razboaielor prusace, din prima jumatate a anilor 1600, combatantii croati purtau o esarfa la gat pentru a le tine camasa inchisa in timpul luptelor. De-a lungul razboiului, aceste esarfe au devenit din ce in ce mai colorate, fiind astfel marcate gradele militare printre combatanti. Francezii au adaptat rapid aceasta moda, numind esarfele cravate, derivare din franceza a termenului “croat”. Parerile despre modul in care papionul s-a desprins de actuala cravata sunt impartite. O parte a istoricilor afirma ca papionul a existat inaintea cravatei actuale, o alta parte sustinand ideea ca papionul este de fapt un nod special care s-a format din cravata clasica.

De-a lungul timpului, o serie de personalitati politice au facut din papion un accesoriu la moda, cei mai notabili fiind Abraham Lincoln, Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt si Andrew Johnson. Ulterior, moda a fost rapid adoptata datorita inventarii televiziunii, o serie de persoane publice, actori si personaje celebre facand din papion un accesoriu greu de ignorat. Printre cei mai de seama promotori ai papionului se numara Stan Laurel si Humprey Bogart, iar personaje fictive precum James Bond, Doctor Who si Hercule Poirot au cultivat imaginea papionului ca pe un simbol al elegantei.

In zilele noastre, papionul este purtat la intalniri de afaceri, la evenimente formale si alte intruniri sociale. In Romania, evenimentele la care papionul este omniprezent sunt nuntile, seratele de muzia clasica, spectacolele de teatru si petrecerile formale.